Zelleres burgonyasaláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Saláták, Köretek, Főétel mellé, Hétköznapi vacsora, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Hideg téli napokra, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Böjt, Bálint nap, Szilveszter, Karácsony, Főtt, Sós, Savanyú, Hideg, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál balzsamecet ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
1 csokor angol zeller 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát héjában, sós vízben puhára főzzük. Még melegen megtisztítjuk és kis kockára vágjuk. A szárzellert, a leveleivel együtt, felcsíkozzuk. A balzsamecetet, az olajat, a zúzott fokhagymát, a reszelt lilahagymát, cukorral, sóval és borssal fűszerezve, az alaplét hozzáöntve, öntetté keverjük. Majd a meleg burgonyával összekeverjük. A salátát, hagyjuk érlelődni, hűtőbe,n két órát, majd grillezett vagy rántott húsok mellé kínáljuk.