Sült velős csont (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Andriska
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Csípős, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
16 szelet kenyér 251 10 0.8 53.5 1.1 0
ízlés szerint pirospaprika ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
1 kg velőscsont 849 3.2 89.9 3 0 0
2 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 dl ecet 4 0.4 0 0.6 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A velőscsontot áztassuk liternyi, sós, ecetes vízbe, bő órára, majd, lecsepegtetve, tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe, fél órára. A velőt üssük a forró húsalaplébe. Frissen sült pirítóst, mustárt, tört paprikát, borsot, sót kínáljunk hozzá. Borgőzös hajnalokra való étek. Máj és hasnyálmirigy betegeknek nem ajánlott.