Duplajuhtúros gombóc kaporral (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Igor
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Főtt tészták 
Cimkék: Húsételek, Előételek, Főétel előtt, Főétel mellé, Szilveszter, Töltött, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék, Tojás, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
35 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
50 dkg juhtúró 283 18.2 21.1 3 0 12
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
15 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát hájában megfőzzük, majd megtisztítjuk és áttörjük. A negyedét félre tesszük, a többit a liszttel, a tojással és kevés sóval összegyúrjuk. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, majd tenyérnyire vágjuk. A kis kockára vágott bacont zsírjára sütjük és a pörcöt félre tesszük. A pörc felét a félretett burgonyával, a túró felével és némi borssal összekeverjük, majd a tésztába töltjük. Gombócokká formálva, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. A tejfölt, a kisütött bacont és a zsírját, a finomra vágott kaporral, a morzsolt juhtúróval elkeverjük, a gombócokat beleforgatva, frissen, tálaljuk. Ünnepi köretként főtt, füstölt csülökkel kínáljuk.