Savanyú pacalleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Judit
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Macskajajra, Szabadban, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint tárkonyecet ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál tárkony 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
50 dkg pacal 165 15.9 11.2 0 0 100
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zöldségeket lereszeljük, majd a felhevített zsíron lepirítjuk. Belekeverjük, az előzetesen megfőzött pacalt és összeforgatjuk. Felöntjük, bő liternyi vizzel és a pacal főzőlevéből egy liternyivel. Belereszeljük a citrom héját, beledobjuk a babért, a zúzott fokhagymát, majd kevés sóval, borssal ízesítve puhára főzzük. A zsírban a finomra vágott hagymát megpirítjuk, liszttel és a paprikával megszórjuk és a cukrot rászórva rántást keverünk. A főzőlével felöntjük és csomómentesre keverjük. Összeforaljuk a levessel, majd a kicsavart citromlével és tárkonyecettek ízesítjük. Tárkonnyal díszítve tálaljuk. Friss barnakenyeret adjunk mellé.