Spenóttal és sajttal töltött palacsinta csőben sütve (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gizi néni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Tészták, Főétel előtt, Főétel, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Böjt, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Sós, Meleg, Tojás, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Spenóttal és sajttal töltött palacsinta csőben sütve
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
50 dkg spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
40 dkg mozzarella sajt 274 14.7 22.5 2.8 0 37
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
20 dkg ricotta ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Marinara mártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
3 ág oregánó 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál balzsamecet ? ? ? ? ? ?
2 doboz hámozottparadicsom-konzerv ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Palacsinta alaptészta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1.5 dl szóda 0 0 0 0 0 0
3 dl tej (1,5%) ? ? ? ? ? ?
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
20 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Spenóttal és sajttal töltött palacsinta csőben sütve
A felhevített vajba dobjuk bele a zúzott fokhagymát, majd forgassuk bele a spenótot és keverjük át néhányszor, amíg összeesik. Közben sózzuk, borsozzuk meg. Ha langyosra hűlt keverjük bele a ricottát, a reszelt parmezánt, a tojást és a mozzarella felét durvára reszelve. Kenjünk a mártásból vastagon egy tűzálló tálba, a palacsintákat töltsük be a parajos töltelékkel és borítékszerűen összehajtva, rakosgassuk a tálba. Végül öntsük le a többi szósszal és borítsuk be a tetejét a vékonyra szelt mozzarellável. 180 fokos sütőben süssük fél órát, vagy amíg a nozzarella meg nem olvad.
Előétel vagy könnyű nyári főétel lehet.

Marinara mártás
A fekhevített olajon pároljuk meg, az apróra vágott hagymát, zellert és répát, ha megpuhultak keverjük bele a zúzott fokhagymát és a fűszereket, forrósítsuk fel és öntsük hozzá a kézzel elmorzsolt paradicsomkonzervet. Kis lángon háromnegyed órát rotyogtassuk. Dobjuk ki a babérleveleket és a fűszerszárakat. Törjük át botmixerrel, végül, ha szügséges sóval és balzsamecettel ízesítsük.
Ez a recept az olasz tésztaszószok legalapvetőbbike.

Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pi­hentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál ola­jat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorga­tunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpe­nyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsin­ta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.