Füstölt tarjával és sajttal töltött rántott palacsinta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Dragan A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Zsiradékban sült tészták Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Kártyaparti , Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Sült, Hirtelen sült, Olajsütő, Sós, Meleg Hozzávalók 4 személyre: Füstölt tarjával és sajttal töltött rántott palacsinta
Aioli mártás
Palacsinta alaptészta
Füstölt tarjával és sajttal töltött rántott palacsinta A palacsintákat előírás szerint megsütjük. Az olajon a finomra vágott hagymát és kicsit később a fokhagymát megpároljuk. Végül összesütjük a darált tarjával és a végén elkeverjük a reszelt sajttal. A besamel mártással megkent palacsinták szélére halmozzuk a tölteléket, majd összehajtjuk, mint egy borítékot. A szokásos módon lisztbe, tojásba és morzsába panírozzuk, majd forró olajban kisütjük. Lecsepegtetjük és aioli mártással tálaljuk. Aioli mártás A fokhagymát összezúzzuk és a sóval szinte krémesre dörzsöljük. Hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet és a borsot, majd jól elkeverjük a tojássárgájával. Ha a masszánk homogén, habverővel, először cseppenként, majd vékony sugárban, hozzáöntve az olajat kemény mártássá verjük. Behűtve tálaljuk. Palacsinta alaptészta A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál olajat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||