Laktató bableves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Geri
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Koleszban főztük, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Macskajajra, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 liter zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint kakukkfű 0 0 0 0 0 0
15 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 doboz fehérbabkonzerv ? ? ? ? ? ?
20 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajon átsütjük az apróra vágott szalonnát, megpirítjuk rajta a finomra metélt sonkát és a zöldségeket. Fűszerezzük, majd felöntjük a zöldségalaplével. Puhára főzzük és hozzáadjuk a lecsepegtetett, leöblített babot. Összefőzzük, majd utánfűszerezve, tejföllel ízesítve tálaljuk.
Friss kenyeret adjunk mellé.