Almás lepény (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Zsóka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Tizórai gyerekeknek , Buli, Advent, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Édes, Tejtermékek, Gabonafélék, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

Almás lepény
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
25 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
igény szerint tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Az almás töltelékhez
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1.5 kg alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál fahéj 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Almás lepény
A tészta hozzávalóit, annyi tejföllel, hogy összeálljon tésztává gyúrjuk, majd rövid, hűtőben való pihentetés után, két részre vágjuk. Az egyik legyen kissé nagyobb. A tésztákat nyújtsuk ki, majd a nagyobb lapot terítsük sütőpapírral bélelt tepsibe (24x36 cm), kenjük meg a töltelékkel és borítsuk be a kisebb lappal. A felesleges részeket vágjuk le és a tészta szélét nyomkodjuk össze. Szurkáljuk meg villával és kenjük le az elkevert tojásfehérjével. Rövid szikkadás után tegyük, 200 fokra előmelegített sütőbe. 40-45 perc alatt süssük aranybarnára.
Langyosan vágjuk szeletekre és tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.

Az almás töltelékhez
A meghámozott és lereszelt almát a cukorral és a fahéjjal elkeverve párolni kezdjük. Ha a levét elfövi belekeverjük a diót és a sót. Langyosra hűtjük.