Majoránnás, füstölt kenőmájas (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 1000 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: kicsilány
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Reggeli, Sörözés, borozás, Kártyaparti , Szabadban, Tizórai gyerekeknek , Buli, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Hideg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
1.2 kg tokaszalonna 0 ? ? ? ? ?
1 kg sertésmáj 136 19.5 5.3 2.5 0 430
1 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 evőkanál majoránna 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A húst, 1 kiló tokaszalonnát és 80 dkg májat megabálunk. A zsíron átpároljuk a finomra vágott hagymát, majd belekeverjük a fűszereket. A nem főzött részeket, a hagymás keveréket és az abált részeket áteresztjük a húsdarálón, jól átkeverjük, majd finom lyukú darálón ismét áteresztjük. Sertés vastagbélbe töltjük, a végeit bekötjük és 40 percig abáljuk. Leszikkasztjuk és másnap megfüstöljük.
2 hétig hűvös helyen eláll.