Rakott padlizsán (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Előételek, Főétel, Főétel előtt, Hétköznapi vacsora, Buli, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
6 db fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
4 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
15 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
40 dkg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
4 db padlizsán 26 1.3 0.2 4.8 1.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megmosott padlizsánt héjastól centis karikákra vágjuk. Mindkét oldalát besózzuk és félórát állni hagyjuk. Közben a vöröshagymát, a kicsumázott zöldpaprikát és a paradicsomot vékonyra szeleteljük. A rizst a térfogatának megfelelő mennyiségű sós vízben előfőzzük. Evőkanálnyi olajon megfonnyasztunk egy fej vöröshagymát, ezután a hagymás olajon megfuttatjuk a darált húst, ezután a tűzről lehúzzuk és belekeverjük a pirospaprikát, a zúzott fokhagyma felét. Ráöntünk egy pohárnyi vizet. Megsózzuk, megborsozzuk, majd befedve 15 percig pároljuk. A padlizsánkarikákat lemossuk és olajban mindkét oldalukat megsütjük. Egy tepsit kibélelünk a sült padlizsán felével, erre ráterítjük a rizst, és megkenjük a darált hússal. A rétegzést paradicsom, paprika és hagyma karikákkal folytatjuk. Végük a padlizsánnal fejezzük be a pakolást. A tetejére a fokhagymával, sóval, borssal ízesített tejföl kerül.
Alufóliával befedve, 175 fokos sütőben, 40 percig süssük.
Kicsit pihentessük, majd vágjuk kockákra.