Sült füstölt csülök tormamártással és sóspereccel (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Húsvét, Csőben sült, Főtt, Édes, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Hidegkonyhai készítmények Hozzávalók 4 személyre: Sült füstölt csülök
Tormamártás
Sósperec
Sült füstölt csülök A csülköt egy éjszakára beáztatjuk. Fazékba tesszük és a fűszereket hozzáadjuk. Takarékon puhára főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, kicsontozzuk és szeletekre vágjuk. A főzőlé zsiradékát tepsibe öntjük. A szeletelt csülköt elrendezzük rajta és 200 fokon, negyed óra alatt ropogósra sütjük. A mártással és a pereccel kínáljuk. Tormamártás A szikkadt zsemlét vékonyan meghámozzuk és apróra felkockázzuk. A leveskockát 3 dl vízzel felfőzzük. A tejszínt felforraljuk és a zsemlekockákat péppé főzzük benne, belekeverjük a tormát és a húslével mártás sűrűségűre higitjuk. A fűszerekkel kellemesen pikánsra ízesítjük. Sósperec A tejet egy teáskanálnyi cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet a maradék cukorral és egy teáskanálnyi sóval, az olvasztott, de nem meleg libazsírral és a felfuttatott élesztővel összekeverjük, majd lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, kiborítjuk a tálból és átgyúrjuk, majd 20 részre osztjuk. Nagyjából 1 cm vastag rudakat sodrunk, majd pereccé formázzuk. Felvert tojással lekenjük a tetejüket, majd 200 fokos, előmelegített sütőben, negyed óra alatt pirosra sütjük. Amíg sül, 2 evőkanál lisztből és a maradék sóból és annyi vízből, hogy palacsintatészta állagú masszát kapjunk tésztát keverünk és a megsült perecekre kenjük, locsoljuk, majd öt percre visszatoljuk, a kikapcsolt sütőbe. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||