Párnacsücske (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Pákász A recept nehézségi foka: 4 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Tizórai gyerekeknek , Buli, Advent, Karácsony, Szilveszter, Farsang, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás Hozzávalók 4 személyre:
A sertéshájat hideg vízben megáztatjuk, megtisztítjuk és ledaráljuk. Késsel 18 dkg liszttel összedolgozzuk és tömbbé formázzuk. Közben a fél deci tejet az élesztővel, a cukorral és két evőkanál liszttel kovásszá futtatjuk. Ha megkelt, hozzáadjuk a többi lisztet, a tojássárgákat, sót, és kemény, sima tésztává dolgozzuk. Nem kell keleszteni, rögtön lóhere formára nyújtjuk, a hideg hájat a közepére tesszük és a tészta leveleit ráhajtjuk. Kinyújtjuk a tésztát, majd képzeletben 3 részre osztjuk. Először jobbról hajtjuk a közepe felé, majd balról. Ez a szimpla hajtás. 180 fokot elfordítjuk a tésztát. Kinyújtjuk és képzeletben 4 felé osztjuk. Jobbról és balról is behajtjuk a közepe felé, majd a közepénél egymásra hajtjuk. Ez a dupla hajtás. Végül ismét 180 fokot elfordítjuk és szimpla hajtást végzünk. Pihentetés nélkül késfok vastagságúra nyújtjuk. Derelyevágóval 6x6 cm-es kockára vágjuk. A közepükre kiskanál sütésálló baracklekvárt teszünk, félbehajtjuk és lekenjük tojásfehérjével, majd meghintjük darált dióval. Fél órát langyos helyen kelesztjük és forró sütőben 15 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||