Párnacsücske (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Pákász
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Tizórai gyerekeknek , Buli, Advent, Karácsony, Szilveszter, Farsang, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint sütésálló sárgabaracklekvár 0 ? ? ? ? ?
2 evőkanál dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
2 db tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
kevés cukor 402 0 0 99.9 0 0
1/2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
45 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
25 dkg háj ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A sertéshájat hideg vízben megáztatjuk, megtisztítjuk és ledaráljuk. Késsel 18 dkg liszttel összedolgozzuk és tömbbé formázzuk. Közben a fél deci tejet az élesztővel, a cukorral és két evőkanál liszttel kovásszá futtatjuk.
Ha megkelt, hozzáadjuk a többi lisztet, a tojássárgákat, sót, és kemény, sima tésztává dolgozzuk. Nem kell keleszteni, rögtön lóhere formára nyújtjuk, a hideg hájat a közepére tesszük és a tészta leveleit ráhajtjuk. Kinyújtjuk a tésztát, majd képzeletben 3 részre osztjuk. Először jobbról hajtjuk a közepe felé, majd balról. Ez a szimpla hajtás. 180 fokot elfordítjuk a tésztát. Kinyújtjuk és képzeletben 4 felé osztjuk. Jobbról és balról is behajtjuk a közepe felé, majd a közepénél egymásra hajtjuk. Ez a dupla hajtás. Végül ismét 180 fokot elfordítjuk és szimpla hajtást végzünk. Pihentetés nélkül késfok vastagságúra nyújtjuk. Derelyevágóval 6x6 cm-es kockára vágjuk. A közepükre kiskanál sütésálló baracklekvárt teszünk, félbehajtjuk és lekenjük tojásfehérjével, majd meghintjük darált dióval. Fél órát langyos helyen kelesztjük és forró sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.