Tejfölös csülkös bableves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 720 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Macskajajra, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Savanyú, Húsfélék, Zöldség, Hüvelyesek, Tejtermékek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db füstölt csülök 366 17.2 33 0.1 0 0
40 dkg szárazbab 314 21.9 1 54.1 24 0
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
30 dkg vegyes zöldség ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A csülköt beáztatjuk egy éjszakára, majd másnap friss vízben puhára főzzük. Kicsontozzuk, majd kockára vágjuk és félretesszük. A levét is megőrizzük. A babot is beáztatjuk, a csülökkel egy időben, de külön tálban.
Másnap, a lecsepegtetett babot, a vegyes zöldséggel, a babérlevéllel, a borssal, a fokhagymagerezdekkel és annyi friss vízzel, amennyi bőven ellepi főni tesszük. Ha megpuhult, hozzáadjuk a csülköt, a főzőlevével, kellően, ízesítjük és a tejföllel elkevert liszttel és pirospaprikával behabarjuk.
Friss kenyérrel tálaljuk.
Sóról szándékosan nem írtam, a csülök leve is sós.