Rakott krumpli (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék, Tojás, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
4 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
15 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
40 dkg szárazkolbász 274 16.3 22.9 0.3 0 100
1,5 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A krumplit héjában megfőzzük és meghámozzuk. A tojásokat főzzük keményre és karikázzuk fel.
Amíg a burgonya fő, vágjuk vékony szeletekre a kolbász és kockázzuk fel a bacont.
A szalonnát süssük meg, de ne pörcösre, a zsírjával kenjük ki egy tepsi alját. A krumpli adag felét karikázzuk a tepsibe. Sózzuk, borsozzuk meg. Erre a rétegre tegyük a kolbászkarikákat és a felszeletelt tojásokat. 1 doboz tejfölt kenjünk el a tojásrétegen. Megszórjuk a sült baconnal, majd a felső krumpli réteg következik, amit megcsöpögtetünk a maradék zsírral és ezt is sózzuk, borsozzuk. A tetejére kenjük a maradék tejfölt és 175 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Kovászos uborkát vagy csalamádét adjunk hozzá.