Sült lazac citromos vajmártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Ditke
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Karácsony, Böjt, Hirtelen sült, Sós, Savanyú, Meleg, Halak, Tejtermékek, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint zsázsacsíra ? ? ? ? ? ?
igény szerint görögszénacsíra ? ? ? ? ? ?
igény szerint petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
60 dkg lazac 208 20 14 0.2 0 44
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A bőrös lazacfilét 3 ujjnyi csíkokra vágjuk. Sóval, borssal és az egyik citrom levével meghintve bepácoljuk, úgy két órára. A másik citrom héját lereszeljük és a levét kifacsarjuk. Az olajat és a vaj felét felhevítjük, majd a lecsepegtetett lazacot a bőrös felén 3, majd átfordítva 2 percig sütjük. Lecsepegtetve, előmelegített tányérra tálaljuk. A csírákkal és a petrezselyemzölddel díszítjük. A sütőzsiradékon megpároljuk a citromhéjat, majd a többi vajat és a citromlét hozzákeverve összefőzzük. átszűrve tálaljuk a hal mellé.
Nagyétkűeknek vajas burgonyát kínáljunk hozzá.