Baeckeoffe (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Vegyes húsokból Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Párolt, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség Hozzávalók 4 személyre:
Egy liter rizlingbe törött borsot, babérlevelet, kakukkfüvet, petrezselyemszárat, két szétnyomott fokhagymagerezdet teszünk és az egészet 5-10 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Ezt a páclevet öntjük rá a lefedhető edénybe tett húsokra. Egy éjszakán át hagyjuk állni. Másnap 2 kg burgonyát, fél kg hagymát, fél kg póréhagymát vastag szeletekre vágunk. Cserépedénybe vagy öntöttvas lábosba rétegezzük a burgonya és a hagyma felét, majd a húsokat rakjuk rá. Erre a maradék hagymát, majd a maradék burgonyát, a burgonya tetejére vajdarabokat dobunk. A rétegeket sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Végül ráöntjük a leszűrt páclevet, de csak annyit, hogy csak félig lepje el az edény tartalmát. Régen lisztből és vízből gyúrt kemény tésztával tapasztották körbe az edényt a fedő alatt. Ezt helyettesíthetjük két réteg alufóliával. 150-160 sütőben, avagy kemencében 3-4 óra alatt készre pároljuk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||