Dubarry sertésszelet (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Főtt, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

Dubarry sertésszelet
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg sertéskaraj 159 21 8.1 0.4 0 68
1 fej karfiol 29 2.4 0.4 3.9 2.9 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Besamelmártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
5 dl tej (3,6 %) 273 26 27 0.5 0 92
5 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Dubarry sertésszelet
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és sós vízben roppanósra főzzük. A hússzeleteket felszeleteljük, enyhén kiveregetjük, széleiket bevagdossuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd lisztbe forgatva, forró olajban hirtelen kisütjük. A kisütött hússzeleteket egy vajjal kikent tepsibe tesszük. A karfiolt egyenletesen a hús tetejére púpozzuk. A besamelt a karfiolos hússzeletekre öntjük. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje meg nem pirul.
Párolt, zöldséges vagy gombás rizzsel tálaljuk.



Besamelmártás
A vajból és a lisztből világos rántást készítek, folyamatosan kevergetve felengedem a forró tejjel. Ízlés szerint sózom és szerecsendióval ízesítem.

Lehet úgy is készíteni, hogy a tejbe belefőzünk egy babérlevelet, 5-6 szem megroppantott feketeborsot és csipet kakukkfüvet, majd leszűrve adjuk a rántáshoz.