Delipecsenye (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Buli, Rakott, Csőben sült, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
40 dkg marhafelsál 243 17 19 0.6 0 83
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
2 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1/2 dl konyak 246 0 0 1.7 0 0
50 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
5 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kockára vágott hagymát a felforrósított zsíron megpároljuk. A kis kockára vágott húst rádobjuk és megborsozva, fehéredésig sütjük, majd hozzátéve a felkockázott paprikát és paradicsomot, ráöntjük a bort és a húsalaplét, fedő alatt, majdnem puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, mindig csak kevés forró vízzel pótoljuk. Közben a megtisztított burgonyát vágjuk kockára és olajban süssük pirosra, lecsöpögtetve tegyük egy tepsibe. A majdnem puha húsra öntsük rá a konyakot és a tejfölt, amiben elkevertük a zúzott fokhagymát, majd nagylángon, süssük rövid lére. Terítsük el a burgonya tetején és sütőben melegítsük össze, de nem kell megpirítani.
Sok savanyúsággal és friss, puha kenyérrel tálaljuk.