Mákos rácsos (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Húsvét, Farsang, Karácsony, Advent, Csőben sült, Édes, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Mákos rácsos
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg baracklekvár ? ? ? ? ? ?
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1/2 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
20 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
25 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
35 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Töltelék
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1/2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
3 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
40 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
40 dkg mák 537 20.5 38.2 23.9 10 0
3 db tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mákos rácsos
Az egész tojás és a lekvár kivételével, a hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. Hűtőben fél órát pihentetjük, majd kétharmad-egyharmad arányban elosztjuk. A nagyobbik rész kinyújtjuk és kibélelünk vele egy tepsit, megkenjük a lekvárral, majd rásimítjuk a tölteléket. A kisebbik tésztát kinyújtva, csíkokra vágjuk és berácsozzuk vele a tölteléket. Tojással lekenve, előmelegített 175 fokos sütőben 35 percig sütjük. Hidegen szeleteljük.

Töltelék
A tejbe belefőzzük a darált mákot, a cukrot és a vajat.
Kihűlés után, belekeverjük a fél citrom lereszelt héját, a levét és a kemény habbá vert tojásfehérjét.