Falafel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Hústalan feltétek 
Cimkék: Hústalan feltétek, Előételek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Kártyaparti , Teaparti, Főétel, Buli, Hirtelen sült, Főtt, Sós, Zöldség, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

Falafel
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg csicseriborsó 307 19.8 3.4 48.8 9.5 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 mokkáskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 mokkáskanál koriander 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tahini szósz
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg szezámmag 639 26.3 54.8 9.4 12.6 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Falafel
A csicseriborsót, egy éjszakára, beáztatjuk, majd másnap friss vízben puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, turmixgéppel keverjük össze a hagymával, a vágott petrezselyemmel, a felvert tojással és az őrölt fűszerekkel. A masszát pihentessük egy fél órát, majd diónyi golyókat formázva, azokat lelapítva, bő forró olajban egyszer megfordítva süssük aranybarnára. Az olajat lecsöpögtetve, önállóan tahini szósszal és salátával vagy pitában tálaljuk.

Tahini szósz
A szezámmagot pirítsuk meg szárazon, de ne barnuljon meg. Finomra őröljük meg. A zúzott fokhagymát, a citrom levét, az olajat és a sót adjuk hozzá, majd jól dolgozzuk össze. A némi vizet adjuk hozzá, de csak annyit, hogy krémszerű legyen.