Leveles tepertös pogácsa (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 270 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Szabadban, Szilveszter, Csőben sült, Kemence, Sós, Tésztafélék, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 evőkanál rum 365 52 0 0 0 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
80 dkg tepertő 335 13.7 30.8 0.3 0 90
2 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Kevés langyos tejben kevés cukorral kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. A liszttel, a felfuttatott élesztővel, tejföllel, sóval, rummal, kevés langyos vízzel kemény tésztává gyúrjuk, alaposan kidolgozzuk. Lisztezett gyúrótáblán ujjnyi vastagságúra, kocka alakúra nyújtjuk. A tepertőt ledaráljuk, jól megborsozzuk, majd egyharmad részét a tésztára kenjük. Hajtogatjuk balról, felülről, jobbról, alulról. Fél órán keresztül hideg helyen hagyjuk pihenni, letakarva. Megint kinyújtjuk, a harmad tepertővel bekenjük, hajtogatjuk. Ismét pihentetjük. Harmadszorra is kinyújtjuk, a maradék teperővel bekenjük, hajtogatjuk és pihentetjük fél órán keresztül. Másfél ujjnyira nyújtjuk, bevagdossuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és pihentetjük. A tojással a pogácsa tetejét megkenjük.
Ne rakjuk szorosan egymás mellé, mert nőni fog.
Előmelegített, 200 fokos sütőben sütjük 15-20 percig.