Rizses fasírt hagymás mártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: www.hobbifozocske.blogspot.com
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Hústalan feltétek 
Cimkék: Hústalan feltétek, Főétel, Meleg nyári napokra, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Böjt, Hétköznapi vacsora, Sült, Párolt, Tárcsa, Sós, Meleg, Zöldség, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

Rizses fasírt hagymás mártással
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál fokhagyma granulátum 0 0 0 0 0 0
1/4 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1/4 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
1.5 teáskanál chilipor 0 0 0 0 0 0
1/2 evőkanál lenmagolaj 900 0 99.5 0 0 0
2 evőkanál sikér ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál búzacsíra 349 25 8 42 24.7 0
25 dkg barnarizs 0 6.7 2.8 81.3 10.2 0
10 dkg zabpehely 295 8.8 1.7 60.7 13.8 0
5 dkg lencse 335 26 1.9 53 10.6 0
1 teáskanál hagyma granulátum ? ? ? ? ? ?
1.5 evőkanál szójaszósz 66 10.5 0.1 5.6 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Hagymamártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál ketchup 109 2.1 0.4 24 0 0
2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt 323 14 3 59 8 0
1 ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Rizses fasírt hagymás mártással
A lencse és a barnarizs súlya főzve értendő.

Robotgépben dolgozd össze a lencsét, a zabpelyhet, a rizst, de vigyázz, ne csinálj teljesen pépet belőle, maradjon darabos! Ezután jöhet a búzacsíra, szejtánpor és a többi hozzávaló, gyúrd össze az egészet kézzel, majd oszd öt egyenlő részre. Melegíts meg egy serpenyőt, tégy bele egy kevés olajat, majd, ha már elég meleg, tedd bele a szépen megformázott fasírtokat és oldalanként 5 – 5 percig süsd. Könnyen megég, ne hagyd magukra őket!
Ha ez megvan, szedd ki a fasírtokat. Ha elkészült a mártás, helyezd vissza a serpenyőbe a fasírtokat. Kanalazd a tetejükre a szószt és már tálalhatod is.

Köretnek mi párolt sárgarépát és vegán majonézes kukoricát ettünk hozzá.

A fenti mennyiség 2.5 ember adagja, ha úgy számoljuk, hogy egy fő megeszik két fasírtot. Lehet, hogy érdemes azonnal "duplázni".






Hagymamártás
Öntsd a serpenyőbe a feldarabolt hagymát s pirítsd meg. Közben egy fedeles pohárban rázd össze a ketchupot, a lisztet, a vizet, sót, borsot, majd ha már nincsenek benne csomók, borítsd a hagymára, forrald össze.