Mézes krémes (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Nagyi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Karácsony, Advent, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Főtt, Édes, Tésztafélék, Tejtermékek, Gabonafélék, Roboráló

Hozzávalók 4 személyre:

Tészta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
45 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 evőkanál libazsír 897 0.5 99 0 0 107
4 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
4 evőkanál tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 kiskanál szódabikarbóna 0 0 0 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
20 dkg baracklekvár ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Krém
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fél citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
20 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
25 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
3 evőkanál búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csokoládémáz
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg étcsokoládé 0 5.8 29.2 62 0 0
20 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tészta
A liszt kivételével a langyos hozzávalókat elkeverjük, majd beledolgozzuk a lisztet, ha nagyon kemény a tészta pici tejet még tehetünk bele.
4 részre osztjuk és alaposan meglisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd sütőpapírra tesszük a lapokat és egymás után, egy nagy tepsi hátoldalán, 200 fokra előmelegített sütőben, 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük a lapokat. Még melegen egyenesre vágjuk a széleket, mert kihűlve törik, de a töltéssel meg kell várni a teljes kihűlést.
Az elkészített tölteléket ketté osztjuk és a felével megkenjük az alsó lapot, majd ráfektetve a második lapot rákenjük a lekvárt. Ismét lap és krém következik, végül a tetejére tesszük az előzőleg kiválasztott legszebb lapot, melyet a csokoládémázzal vonunk be, nem baj ha az oldalára is jut.
Érdemes egy napig állni hagyni és csak utána szeletelni.

Krém
A tejet felforraljuk és állandó keverés mellett beleöntjük a grízt, felfőzzük és kevergetve kihűtjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral a fél citrom héjával és levével habosra kevert vajat és ezzel is habosra keverjük.

Csokoládémáz
A csokoládémázhoz a darabokra tört étcsokoládét gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat. Még langyosan kenjük a tésztára.