Spanyolos sertésszűz (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Móni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Szabadban, Hétvégi ebéd, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Gombafélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
20 dkg gyöngyhagyma ? ? ? ? ? ?
25 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
50 dkg szűzpecsenye 163 21 8.1 0.4 0 68
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A sertésszüzet vékony csíkokra, a gombát szeletekre vágjuk. Az olaj felén a gyöngyhagymát megpirítjuk, majd belekeverve a paradicsompürét, tovább pirítjuk, amíg élénk színét elveszti, ekkor felöntjük a borral, a húsalaplével és beleszórjuk a fűszereket és felforraljuk, majd a lángot lekacsoljuk. Egy másik serpenyőben, a maradék olajban, a húst fehéredésig sütjük, hozzákeverjük a gombát és kevergetve addig pirítjuk, amíg levet enged, ekkor ráöntjük a vörösboros ragut és takarékon a hús puhulásáig pároljuk, végül ha szükséges levét nagylángon sűrűre beforraljuk.
Főtt szélesmetélttel kínáljuk.