Rakott cukkini (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Igor
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Hústalan feltétek, Főétel, Meleg nyári napokra, Böjt, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg cukkíni 31 1.5 0.4 5.3 0.8 0
4 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
5 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál provance-i fűszerkeverék ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
10 dkg trappista sajt 365 36 2 50.3 0 3
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
6 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A cukkinik végeit levágjuk és hosszában fél centiméteres szeletekre daraboljuk. Az olaj felében mindkét oldalukat megpirítjuk, majd lecsöpögtetve félretesszük. A megmaradt olajat beleöntjük a serpenyőbe és a felkarikázott hagymát megpároljuk benne, lecsöpögtetve ezt is félreteszük. A még forró, de tűzön nem lévő olajba belekeverjük a zúzott fokhagymát. A tejfölben elkeverjük a tojásokat és a megreszelt sajtok kétharmadát. A kicsumázott paradicsomokat is felszeleteljük és a zöldségek felét egy tepsibe rétegezzük, rácsöpögtetjük a fokhagymás olaj felét, rászórjuk a fűszerkeverék felét, sózzuk, borsozzuk és rákenjük a tejfölös massza harmadát, ismét zöldség, olaj és fűszer következik, leöntve a maradék mártással. 175 fokra előmelegített sütőbe süssük 20 percig, ekkor megszórjuk a maradék reszelt sajttal és még 15-20 percet a sajt pirulásáig süssük.
Tálalás előtt pihentessük 10 percig, kockára vágva tálaljuk.