Grillezett karaj epermártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Sült, Tárcsa, Grillsütő, Sós, Meleg, Húsfélék, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

Grillezett sertéskaraj
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg sertéskaraj 159 21 8.1 0.4 0 68
6 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Zöldborsos epermártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg eper 39 0.9 0.6 7.2 0.8 0
1 evőkanál zöldbors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 evőkanál balzsamecet ? ? ? ? ? ?
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Grillezett sertéskaraj
A karajszeletek szélét bevagdossuk, majd gyengéden kiverjük és a zúzott fokhagymából, citromléből, olajból és borsból kevert pácba forgatjuk. 2-3 óra múlva grillrácson, a páccal időnként megcsepegtetve, oldalanként 10 perc alatt pirosra sütjük.
Az epermártással és párolt rizzsel tálaljuk.



Zöldborsos epermártás
Serpenyőben barnítsuk meg a cukrot, majd öntsük fel a borral és dobjuk rá a feldarabolt epret. Törjük a zöldborsot durvára és keverjük némi sóval a mártásba. Ha az eper elveszti nyers állagát kész is van, ne főzzük szét. Vegyük le a lángról, ízesítsük balzsamecettel és mézzel végül keverjük selymesre a hideg vajjal.
Frissen tálaljuk.