Fűszeres ribizli-zselé (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Pákász
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Gyümölcsök, Édes

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 igény szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 kiskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
10 szem szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
1.5 kg ribizli 33 0.6 1.2 7 6.8 0
1 igény szerint vörösborecet ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megmosott, de nem leszemezett ribizlit 1 liter forrásban lévő vízbe öntjük és beledobjuk a fűszereket. Bő fél órát főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A fűszereket kidobjuk, a levet leszűrjük és a megmaradt gyömölcsrészt paradicsompaszirozón átnyomjuk. A pürét a leszűrt lébe keverjük és egy éjszakán át hagyjuk tüllzsákban lecsepegni. A lecsepegett lé térfogatát megmérjük és literenként 3 evőkanál borecetet és 80 dkg cukrot keverünk bele. Kislángon kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad, majd 10 percig forraljuk. Üvegekbe töltve szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Hideg sültek, vadhúsok mellé ajánlom.