Áfonyás túrótorta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Desszert, Húsvét, Hideg, Édes, Gyümölcsök, Tejtermékek, Csőben sült, Édességek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg áfonya ? ? ? ? ? ?
15 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db citromhéj 0 0 0 0 0 0
4 kávéskanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
25 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
20 dkg krémsajt 349 25.2 26.6 1.7 0 68
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 evőkanál zabpehely 295 8.8 1.7 60.7 13.8 0
12 dkg keksz (édes) 449 8.2 11 78.8 3.4 0
6 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az omlós kekszet törjük morzsává és keverjük össze a zabpehellyel, a megolvasztott vajjal és terítsük egy kerek tortaformába, majd nyomkodjuk jól le. A krémsajtot összeturmixoljuk a tojások sárgájával, a keményítővel, a túróval és citrom lereszelt héjával. A tojásfehérjét a porcukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A habot óvatosan hozzákeverjük a túrós krémhez és beleforgatjuk az áfonyát. A krémet a morzsaalapra öntjük és előmelegített sütőben, 160 fokon 30 percig, majd 140 fokon letakarva további egy óráig sütjük. Az elzárt sütőben 30 percig pihentetjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. Tálalásig hűtőben tartjuk.