Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sonkás, zsályás sertéskaraj

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Buli, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Kemence, Alufólia, Meleg, Húsfélék, Hidegkonyhai készítmények, Szilveszter
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 csokor zsálya 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
4 szelet bacon 0 10 45 0 0 105
10 dkg gépsonka 157 22.6 7.1 0.4 0 70
80 dkg sertéskaraj  159 21 8.1 0.4 0 68
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az olajban a zúzott fokhagymát, az apróra vágott zsályát és a borsot jól elkeverjük. A sonkát ujjnyi hasábokra vágjuk. Bekenjük a fűszeres olajjal és a baconba tekerjük, majd rakjuk fél órára a mélyhűtőbe. A lehártyázott karajt hosszában vékony pengéjű késsel felszúrjuk és dugjuk bele a bebugyolált sonkadarabokat. Kenjük meg kívülről a maradék olajjal és szorosan két réteg alufóliába tekerve tegyük hűtőbe egy éjszakára. Másnap fóliástól tegyük tepsibe és öntsünk alá ujjnyi vizet, 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig, majd a hőfokot 160 fokra csökkentve, még 40 percet. Vágjuk fel a fóliát, vigyázzunk a felcsapó gőzre és 200 fokon süssünk piros kérget a húsra. Vigyázzunk a sózásra, mert a bacon és a sonka is sós.
Párolt zöldséget vagy hercegnőburgonyát és zöldsalátát kínáljunk mellé. Hidegen, vékonyra szeletelve, franciasaláta talapzaton a büféasztal éke lehet.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)