Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Újházy tyúkhúsleves

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db tyúk ? ? ? ? ? ?
20 dkg sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
20 dkg fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
10 dkg zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
10 dkg vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
5 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
10 dkg zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
10 dkg karfiol 29 2.4 0.4 3.9 2.9 0
10 dkg zöldborsó 89 7 0.4 14 4.3 0
8 dkg finommetélt 376 13.1 1.8 76.8 0.5 68
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szépen megtisztított és megmosott tyúkot kb. 4 liter hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, szűrőkanállal lehabozzuk, és ezután már csak takaréklángon, gyöngyözve főzzük. Beletesszük a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, gombát, kelvirágot, a zöldpaprikát és a zöldpetrezselymet. Sóval és egész borssal ízesítjük.
Amikor a hús és a zöldségek puhára főttek, a levest a tűzről levesszük, néhány percig pihentetjük, majd merőkanállal finom szűrőn keresztül leszűrjük. A zöldségféléket és a gombát egyforma vékony metéltre vágjuk. Egy kevés levesben a zöldborsót puhára főzzük. Külön edényben, sós vízben kifőzzük a finommetéltet is. A megfőtt tyúkot feldaraboljuk, és a levesestálba tesszük. Ráhelyezzük a metéltre a vágott zöldségeket, a rózsáira szedett kelvirágot, a zöldborsót, a gombát, végül a finommetéltet. Rámerjük a tűzforró tyúkhúslevest, tetejét megszórjuk egy kevés apróra vágott zöldpetrezselyemmel.
Szokás a leves mellé külön ecetes tormát vagy paradicsommártást is kínálni, mert van, aki a főtt húst tormával, vagy a mártással fogyasztja.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)