Karácsonyi stollni
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
50 dkg
mandula |
610 |
27.6 |
52.2 |
6.8 |
9.8 |
0 |
15 dkg
kandírozott citromhéj |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
15 dkg
kandírozott narancshéj |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
20 dkg
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
6 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
30 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
15 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 kg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt a langyos tejben egy teáskanál cukorral elkeverjük. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejben felfutott élesztőt, a porcukrot, a sót és simára dagasztjuk. Negyedórányi pihentetés után beledolgozzuk a tésztába a mazsolát, a durvára vágott mandulát és a kis darabokr vágott narancs és citromhéjat.
Két cipóba osztjuk, oválisra formáljuk, majd a közepét nyújtófával benyomjuk és a tésztát, majdnem félbehajtjuk, legyen kicsit csálé. Egy órát meleg helyen kelesztjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, fél órát sütjük. Sütés után olvasztott vajjal bőven lekenjük és vaníliás porcukorral cukorral vastagon megszórjuk, ezt 20 perc múlva megismételjük. Másnap celofánba csomagoljuk hűvös helyen hetekig eláll.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)