Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Hódfarok leves

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Különleges húsfélékből 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hirtelen sült, Főtt, Bogrács, Grillsütő, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tésztafélék
Hozzávalók

Hódfarok leves
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db hódfarok 0 ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
15 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
3 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
3 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
15 dkg zöldborsó 89 7 0.4 14 4.3 0
20 dkg kiskocka tészta 376 13.1 1.8 76.8 0.5 68
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Boros pác marha vagy vadhúshoz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2.5 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
1 evőkanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
4 evőkanál ecet 4 0.4 0 0.6 0 0
1 kávéskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
15 dkg vegyes zöldség ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Hódfarok leves
Magyarországon a hód védett állat, a receptet, csak az érdekesség kedvéért közöljük.
A hódfarkat forró grillen, addig sütjük, amíg a bőr felhólyagzik. Húzzuk le és hagyjuk a farkakat kihűlni. Szedjük le a húst a csontról és zsírozzuk le, vágjuk kockára és öntsük le a páclével. Hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap, egy megfelelő méretű fazékba dobjuk a feldarabolt zöldségeket, a fűszereket és a húst. Úgy 4 liter vízzel felöntve csendes tűzön főzzük puhára. A főzés vége felé adjuk hozzá a zöldborsót és a tésztát.
Forrón tálaljuk.


Boros pác marha vagy vadhúshoz
A zöldségeket feldaraboljuk. 2 dl vizet felforralunk beledobjuk a zöldségeket és a fűszereket, pár perc főzés után, a lángot lekapcsolva beleöntjük az ecetet és a bort.
A vad vagy marhahúst felszeleteljük és a kihűlt páclevet ráöntjük. Néhány napig, az állat korától függően állni hagyjuk, de naponta kétszer a hús megforgatjuk.
A hússzeleteket zsiradékban elősütjük, majd mindig kevés a páclével felöntve puhára pároljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)