Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Posírozott lazac tormás-zelleres tojássalátával

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Főétel, Karácsony, Buli, Sós, Savanyú, Hideg, Halak, Zöldség, Gyümölcsök, Adventi receptverseny
Hozzávalók

Posírozott lazac
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
2 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
4 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1.5 kg lazac 208 20 14 0.2 0 44
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tormás zelleres tojássaláta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 dl majonéz 848 1.3 93.2 0 0 95
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
10 levél zellerzöld ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál ecetes torma ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Posírozott lazac
Lévén nincs halfőző edényem, én, egy megszűnt országból származó kacsasütőt használok az elkészítéshez. Lábosban forraljunk fél liter vizet, majd dobjuk bele a darabokra vagdalt hagymát, az egyik citromot felszeletelve, a babért, a borsot, a sót és öntsük bele az ecetet és a bort. Öt percig forraljuk, majd öntsük a kacsasütőbe. Kicsit hagyjuk hűlni, majd tegyük bele a lazacot és öntsünk hozzá, annyi vizet, hogy a halat ellepje. Vegyük ki a lazacot és forraljuk fel a levet, tegyük vissza és újraforrás után, fordítsuk meg, fedjük le és a lángot lekapcsolva hagyjuk, teljesen, kihűlni. A kihűlt hal bőrét nyúzzuk le és a halat, feldíszítve, tegyük tálra.
Különböző mártásokkal, salátákkal tálaljuk.
A karácsonyi asztal éke lehet ez a haltál.

Tormás zelleres tojássaláta
A tojásokat keményre főzzük, majd kihűtjük. A zellert vékony csíkokra vágjuk és forrásban lévő sóval, cukorral és citromlével ízesített vízben két percig blansírozzuk. Lecsepegtetve hagyjuk kihűlni. A tormából, a majonézből és a tejfölből mártást keverünk, majd az apróra vágott tojást és a zellert beleforgatjuk. A zellerlevelekkel díszítve tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)