Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Stiriai metélt

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt-sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Hétköznapi vacsora, Böjt, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Édes, Meleg, Tésztafélék, Tejtermékek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
5 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 dkg búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
12 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
22 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
50 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A túrót áttörjük, tálba téve a lisztet, 1 tojást és csipetnyi sót hozzáadva összegyúrjuk. Nagy fazékban sós vizet forralunk. Az összegyúrt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és ujjnyi vastag, 4-5 cm hosszúságú metéltre vágjuk, majd a vízben megfőzzük. A vajból tegyünk félre egy kanálnyit. Keverőtálban a maradék vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és citromhéjat habosra keverjük. A kikevert krémhez adjuk a tojássárgákat, majd a tejfölt, a mazsolát és a búzadarát, a kifőtt, lehűlt metéltet óvatosan hozzákeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük és kíméletesen, a mártásos tésztába forgatjuk. Egy tepsit a kanál vajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórunk. Beleöntjük az elkészített masszát és előmelegített sütőben 175 fokon kb fél óra alatt megsütjük.
Nagy kockára vágva tálaljuk, lehetőleg langyosan, ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.



Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)