Rókagombás sertésszelet burgonyás rétessel (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Niki A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Párolt, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Gombafélék Hozzávalók 4 személyre: Rókagombás sertésszelet
Burgonyás rétes
Fehérboros mártás
Rókagombás sertésszelet A karajt kicsontozzuk és szeletekre vágjuk. A hússzeleteket a zsírtól, a hártyáktól megtisztítjuk, sóval és borssal fűszerezzük, majd egy evőkanál vajon, minden oldalát 1-1 percig elősütjük. A zsályaleveleket finomra vágjuk és elosztjuk a hússzeleteken, majd 200 fokra előmelegített sütőben további 8 perc alatt készre pároljuk. A hagymát a maradék vajban megfuttatjuk, hozzáadjuk az apróra vágott szalonnát, a gombát és nagy lángon megpirítjuk, megsózzuk és megborsozzuk. Kis lángon puhára pároljuk. A mártást megmelegítjük. A karaj szeletekre halmozzuk a gombát, körérakjuk a rétest és tálaláskor leöntjük a mártással. Burgonyás rétes A burgonyát megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük, meghámozzuk és hagyjuk kihűlni, majd durvára vágjuk, villával kissé szétnyomkodjuk úgy, hogy nagyobb darabok is maradjanak benne. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A vajat a tojássárgájával, sóval, borssal és szerecsendióval habosra verjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a vágott petrezselymet, a fehérjehabot és a krumplit. Egy benedvesített konyharuhán kiterítjük az egyik réteslapot, bekenjük olvasztott vajjal, ráterítjük a második réteslapot; a tölteléket a réteslap alsó harmadára simítjuk, majd a konyharuha segítségével felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét bekenjük felvert tojássárgájával és 200 fokra előmelegített sütőben. kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Önállóan sör vagy borkorcsolyának, esetleg szaftos húsok mellé, köretnek kínáljuk. Fehérboros mártás A karajcsontot feldaraboljuk és a felforrósított olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket és azokat is megpirítjuk. Végül hozzákeverjük a paradicsompürét. Amikor elvesztette az élénk színét felöntjük a borral és a levét elforraljuk. Ráöntjük a húsalaplét és csendes tűzön a lé kétharmadát elforraljuk. Belereszeljük a burgonyát és 10 perc főzés után a mártást leszűrjük. Sóval, borssal fűszerezzük. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||