Kefíres zöldségleves zsázsával (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Italok, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Böjt, Hétvégi ebéd, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Csípős, Hideg, Zöldség, Tejtermékek, Kímélő, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 dl kefír 52 3 2.7 3.8 0 0
1 db kaliforniai paprika ? ? ? ? ? ?
1 db kigyóuborka 12 1 0.1 1.7 0.9 0
4 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1 csésze zsázsa 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál reszelt torma ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 csipet cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 teáskanál tökmagolaj 884 0 99.8 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, kimagozzuk, majd a húsát kis kockára vágjuk. A kicsumázott paprikákat, a színhatás miatt lehetőleg piros és sárga húsút válasszunk és az uborkát is hasonló nagyságú kockára vagdossuk. A finomra metélt kaprot és a leszárazott zsázsát összeforgatjuk a zöldségekkel. A többi hozzávalót összekeverve ráöntjük és negyed órát hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt a tetejére csepegtessünk tökmagolajat.
Torma helyett, lilahagymával és fokhagymával is ízesíthetjük.
Leturmixolva isteni nyári hűsítő.