Csekonics saláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Geri
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Előételek, Saláták, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Hideg, Hidegvérűek, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál Worcestershire mártás 0 ? ? ? ? ?
1 csokor tárkony 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi cayenni bors 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 evőkanál tárkonyecet ? ? ? ? ? ?
3 dl majonéz 848 1.3 93.2 0 0 95
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 fej fejes saláta 17 1.4 0.3 2 1.5 0
5 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
30 db zalai rák 0 0 0 0 0 200
40 dkg csirkemell 110 24.7 1 0.5 0 60
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A rákokat megfelelő előkészítés után, a petrezselyemmel, sóval és köménymaggal ízesített vízben, a csirkemellett csirkehúslevesben megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. A paradicsomokat meghámozzuk és gerezdekre vágjuk. Néhány salátalevelet tegyünk félre a tálaláshoz, a többit tépkedjük darabokra. Az öntet hozzávalóit keverjük össze. A rák farkából és ollóiból szedjük ki a rákhúst, a lebőrözött, kicsontozott csirkemellet vágjuk apró darabokra. A salátát, a rákot és a csirkemelldarabokat keverjük át az öntettel, végül óvatosan forgassuk bele a paradicsomot, hogy ne törjön össze. Salátalevelekkel bélelt kelyhekben kínáljuk, néhány szép rákollóval és citromgerezddel díszítve.