Csalánkrémleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Isti
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Böjt, Húsvét, Főtt, Meleg, Sós, Zöldség, Tejtermékek, Reform konyha, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
8 maréknyi csalánlevél 0 ? ? ? ? ?
1 liter zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
1 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Sajnos csalán nem kapható, így magunknak kell szedni, érdemes kesztyűt venni és csak a zsenge felső leveleket gyűjtsük be. A leveleket tépjük le a szárról és jól mossuk meg, majd forró vízzel öblítsük le. Tegyük fazékba, öntsük rá a zöldségalaplevet és adjuk hozzá az apró kockára vágott burgonyát. Főzzük puhára, majd tegyük hozzá a fokhagymát, a tejfölt és ízesítsük sóval, borssal. Botmixerrel keverjük simára.
A tavaszi étrend különleges fogása. tálalhatjuk pirított zsemlekockával is, de magában is finom.