Cordobai gazpacho (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Ditke
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Hideg, Tojás, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
8 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1/2 dl fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg füstölt sonka 203 15 15 0.3 0 95
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A 3 tojást főzzük keményre, a szikkadt zsemléket áztassuk be, a sonkát vágjuk apró kockára (igazából szárított, nyers spanyol serrano sonka illene hozzá, de a magyar is tökéletes). A paradicsom csumáját kivágjuk és a széttépkedett zsömlével és az áztatóvizével turmixgépbe tesszük. Beledobjuk a többi hozzávalót és simára törjük. Sóval ízesítjük, majd jól behűtjük.
Tálaláskor a felvagdalt tojást és sonkát, külön tálkában, adjuk hozzá és mindenki maga teszi a levesébe.