Laskagombás marhatokány (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Molnárné
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Szabadban, Sörözés, borozás, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gombafélék, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg marhacomb 231 19 18 0.6 0 70
5 dkg kolozsvári szalonna 0 ? ? ? ? ?
5 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
30 dkg laskagomba 38 1.9 0.7 6 2.8 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A marhahúst csíkokra, a szalonnákat apró kockára, a vöröshagymát félfőre vágjuk vágjuk. A szalonnát zsírjára sütjük és beleszórjuk a húst. Kevergetve fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a hagymát és nagy lángon hagyjuk pörkölődni. közben belekeverjük a fűszereket, a citrom lereszelt héját. A lángot kisebbre véve, pároljuk félpuhára, ekkor adjuk hozzá az apróra vágott zöldségeket és sózzuk meg. Ha majdnem megpuhult, keverjük bele a feldarabolt gombát és főzzük készre. Habarjuk be a tejföllel és borral elkevert liszttel. Forraljuk össze, adjuk hozzá a finomra metélt petrezselyemzöldet és annyi citromlevet, hogy kellemesen pikáns legyen.
Párolt rizzsel vagy főtt tésztával tálaljuk.