Borzas meggyeslepény (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Dorka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

Borzas meggyeslepény
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
15 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2.5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 teáskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
1 kg meggy 56 0.8 0.5 11 1 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tésztamorzsa
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
20 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
20 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Borzas meggyeslepény
Magozzuk ki a meggyet és hagyjuk lecsöpögni. Amíg csöpög a cukor felét és a fahéjat keverjük el és tegyük félre. A többi hozzávalót, az élesztő felfuttatása nélkül gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki és tegyük tepsibe. Szórjuk rá a meggyet, hintsük meg a fahéjas cukorral, majd terítsük el a tetején a tésztamorzsát. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sül. Langyosan vágjuk kockára. Ha sokáig áll az alsó tészta elázik!
Tálalhatjuk egy gombóc fagylattal és citromfűvel díszítve.

Tésztamorzsa
A hideg vajat felkockázzuk és a többi hozzávalóval kézzel vagy géppel morzsásra dolgozzuk. A legegyszerűbb késes robotgéppel.