Füstölt nyelvvel töltött sült csülök (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 4 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Töltött, Csőben sült, Főtt, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség Hozzávalók 4 személyre:
A csülköt és a nyelvet bezöldségelt, szemesborssal, babérral és a hagymafélékkel fűszerezett vízben, puhára főzzük. Óvatosan sózzuk, a nyelv is sós! A csülökből a csontot óvatosan kihúzzuk, a nyelv bőrét lehúzzuk. A két nyelvet a vékonyabb végével befelé, két irányból, a csont helyére bedugjuk. A főzőlé tetejéről a zsiradékot lemerjük és tepsibe öntjük, a leszűrt zöldségek közül kidobjuk a borsot és a babérlevelet. A zöldség és hagymadarabokat a tepsi aljára terítjük, majd a betöltött csülköt ráhelyezzük. Aláöntünk egy deci sört és az előmelegített, 175 fokos sütőbe toljuk. A csülköt, a maradék sörbe mártott szalonnával kenegetve, ropogósra sütjük. Ha elkészült, tálra tesszük, a maradék sört a tepsibe öntjük és tűz felett, a lesült pörkanyagokat feloldjuk, majd a szaftot mixerbe öntjük és összetörjük. Belekeverjük a frissen reszelt tormát, majd cukorral és ecettel az ízlésünknek megfelelőre ízesítjük. Ha túl sűrű lenne, a csülök főzőlevével hígítsuk. Külön mártásos csészében kínáljuk a felszeletelt csülök mellé. Burgonyagombóccal vagy knédlivel körítsük. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||