Füstölt nyelvvel töltött sült csülök (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Töltött, Csőben sült, Főtt, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl sör (világos) 38 0 0 4.6 0 0
5 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
20 szem bors 0 0 0 0 0 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
20 dkg leveszöldség ? ? ? ? ? ?
2 db füstölt sertésnyelv 0 ? ? ? ? ?
1 db bőrös hátsó csülök ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál torma 78 2.7 0.4 15.9 0 0
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint fehérborecet ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A csülköt és a nyelvet bezöldségelt, szemesborssal, babérral és a hagymafélékkel fűszerezett vízben, puhára főzzük. Óvatosan sózzuk, a nyelv is sós! A csülökből a csontot óvatosan kihúzzuk, a nyelv bőrét lehúzzuk. A két nyelvet a vékonyabb végével befelé, két irányból, a csont helyére bedugjuk. A főzőlé tetejéről a zsiradékot lemerjük és tepsibe öntjük, a leszűrt zöldségek közül kidobjuk a borsot és a babérlevelet. A zöldség és hagymadarabokat a tepsi aljára terítjük, majd a betöltött csülköt ráhelyezzük. Aláöntünk egy deci sört és az előmelegített, 175 fokos sütőbe toljuk. A csülköt, a maradék sörbe mártott szalonnával kenegetve, ropogósra sütjük. Ha elkészült, tálra tesszük, a maradék sört a tepsibe öntjük és tűz felett, a lesült pörkanyagokat feloldjuk, majd a szaftot mixerbe öntjük és összetörjük. Belekeverjük a frissen reszelt tormát, majd cukorral és ecettel az ízlésünknek megfelelőre ízesítjük. Ha túl sűrű lenne, a csülök főzőlevével hígítsuk. Külön mártásos csészében kínáljuk a felszeletelt csülök mellé.
Burgonyagombóccal vagy knédlivel körítsük.