Oroszkrém torta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Buli, Karácsony, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Töltött, Gőzölt, Édes, Hideg, Tésztafélék, Gyümölcsök, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csomag habfixáló 0 0 0 0 0 0
3 dkg zselatin 0 85 0.1 0 0 0
2 dl rum 365 52 0 0 0 0
15 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
8 dkg kandírozott citromhéj 0 ? ? ? ? ?
8 dkg kandírozott narancshéj ? ? ? ? ? ?
6 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 szál vaníliarúd ? ? ? ? ? ?
25 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
7 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 db piskótakarika 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Elnézést a nosztalgiázásért, de erről a tortáról két dolgot kell elmondanom. A legjobb oroszkrémtortát, a régi Royal cukrászdában ettem, ennek van vagy 30 éve, így ez nem a reklám helye. Lehetőleg zárás előtt, mert akkor két szeletet adtak, egy áráért. A másik, hogy az igazi neve, Oroszi krém torta, egy magyar cukrász alkotta, a két világháború közötti időszakban, emlékezzünk meg róla, jó szívvel. Talán ez a recept közelíti meg legjobban ifjúkorom ízeit.
A citrushéjakat és a mazsolát öntsük le a megforrósított rummal, majd hagyjuk pihenni. Bő óra múlva csepegtessük le. A lecsepegett levet igyuk meg, az egykori cukrász emlékére. Auguszt és Hauer mellett, Budapest fémjele volt. Gőz felett, a tojásokkal felvert tejet, a darabokra vágott vaníliarudat és 20 dkg cukrot keverjük sűrű krémmé. Dobjuk ki a vaníliadarabokat, majd keverjük a krémbe a kevés, forró vízben feloldott zselatint. Időnként megkeverve hagyjuk langyosra hűlni. Adjunk hozzá 4 deci tejszínből kemény habbá vert tejszínhabot. Vegyük el a krém harmadát, majd a nagyobbik részbe keverjük bele a lecsepegtetett citrus, mazsola keveréket. Mindkét piskótát vágjuk három szeletre, persze süthetjük magunk is a piskótakarikát, így még finomabb lesz, lsd. alaprecept, az egyiket, kerek formával szúrjuk, kisebbre. A piskóta karikákat töltsük be a dúsított krémmel, majd kívülről bevonva a sima krémmel, helyezzük egymásra és tegyük hűtőbe dermedni. A maradék cukorral és habfixálóval felvert tejszínnel, gyümölcsökkel, mazsolával, esetleg mandula lapocskákkal díszítsük a tortát, de lehetőleg közvetlenül tálalás előtt.
Forró vízbe mártott késsel szeletelve tálaljuk.