Halgombócok paradicsommártásban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Edina
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Párolt, Olajsütő, Sós, Meleg, Halak, Tojás, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

Halgombócok paradicsommártásban
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
6 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
60 dkg tengeri hal ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Paradicsommártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi fahéj 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 liter friss paradicsomlé 16 0.8 0 3.1 0 0
2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
1 fél zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Halgombócok paradicsommártásban
A halat, ha szükséges, lebőrözzük és kiszálkázzuk, majd késsel apróra vagdaljuk. Ne daráljuk, ha lehet. A zúzott fokhagymával és a többi hozzávalóval jól összegyúrjuk. Ha hígnak érezzük, kevés morzsát , ha sűrűnek, némi bort adjunk még hozzá. Formáljunk a masszából diónyi gombócokat és bő, forró olajban süssük aranybarnára. A felesleges olajat lecsepegtetve, dobjuk a mártásba és forraljuk össze.
Főtt szélesmetélttel kínáljuk.
Adhatjuk önállóan is, tartármártással és sült burgonyával vagy párolt rizzsel körítve.


Paradicsommártás
Lereszeljük a répaféléket és a fél zellert. A felforrósított olívaolajon átpároljuk a felkockázott lilahagymát, hozzáadjuk a zöldségeket és ha színt kaptak, a zúzott fokhagymát. Jól összeforgatjuk, majd rádobjuk a fűszereket és felöntjük a vörösborral. Felforraljuk és zsírjára sütjük. Ekkor felöntjük a paradicsomlével és kis lángon negyed órát főzzük. Botmixerrel homogénre törjük és sűrűre főzzük.
Pizzához, tésztafélékhez és főtt húsokhoz is kiváló.