Kecsketúróval töltött, baconba tekert füge (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 10 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 1 Helye a tartalomjegyzékben: Előételek Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Karácsony, Bálint nap, Csőben sült, Édes, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Húsfélék Hozzávalók 4 személyre: Kecsketúróval töltött, baconba tekert füge
Mézes-narancsos balzsamszósz
Kecsketúróval töltött, baconba tekert füge Az érett fügéket megmossuk, majd leszárítjuk és kétharmadukig, keresztben bevágjuk. Kissé széthajtjuk, majd a kevés sóval és a zúzott fokhagymával elkevert kecsketúróval betöltjük. A baconnal körbetekerjük, néhány szem kesudióval meghintjük, fogpiszkálóval megtűzzük és 220 fokra előmelegített sütőben tíz percig sütjük. Előmelegített tányérra tálaljuk, durvára vágott kesudióval meghintve és mézes balzsamszósszal megcsepegtetve. Mézes-narancsos balzsamszósz A narancsot gondosan megmossuk és a sárga héját lereszeljük. A levét kicsavarjuk és széles lábasba öntjük, hozzáadjuk a narancshéjat és a dobozos narancslevet, persze használhatunk frissen csavartat is. Lassú tűzön kb. a negyedére beforraljuk. Ekkor hozzákeverjük a mézet és a balzsamecetet, persze nem kell a legdrágább modenai fajtát használnunk. Tovább forralva, néha megkeverve fél liternyire forraljuk be. Nagy lángon erősen habzik, vigyázzunk, ne fusson ki. Kissé hűlni hagyjuk, majd leszűrve üvegbe töltjük. Három-négy hónapig eláll. Sajtokhoz, sült, sós-édes gyümölcsökhöz ajánlom. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||