Kandírozott gyömbér (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Pityu
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Édességek, Édes, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint porcukor 400 0 0 100 0 0
40 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
50 dkg gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A citrom sárga héját lereszeljük és a levét kicsavarjuk, majd a cukorhoz adjuk. Ráöntünk a 6 deci vizet és csendes tűzön felforraljuk. Néhány percig forraljuk, közben a keletkező habot leszedjük. Szűrjük át. A gyömbért meghámozzuk és vékonyra szeleteljük, a szirupba dobva, az újraforrástól számítva, öt percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd ezt még kétszer megismételjük. Végül lecsepegtetve, sütőpapírral bélelt tepsiben, szétterítve, langyos sütőben hagyjuk megszikkadni. Időnként forgassuk át és mielőtt teljesen megszáradna, hintsük meg porcukorral. Fémdobozban sokáig eláll. Önmagában is kínálhatjuk, de süteményekbe nagyszerű. A szirupot szódával hígítva remek üdítőt kapunk vagy koktélokhoz használhatjuk.