Bárányhúsos cibereleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Kormányos
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Buli, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
5 levél lestyán 0 0 0 0 0 0
1/2 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
5 dl cibere 0 ? ? ? ? ?
10 dkg köles 350 9.5 3.9 68.8 3.8 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
50 dkg bárányhús sovány 195 19.7 12.7 0.3 0 70
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az apróra vágott bárányhúst forrásban lévő vízbe dobjuk. Rövid forralás után a képződő habot leszedjük, majd a zöldjével együtt, vékonyra karikázott újhagymát és fokhagymát a lébe dobjuk, majd sóval, borssal ízesítjük. Ha a hús szinte megpuhult, hozzáadjuk a kölest és beleöntjük a ciberét. A tejfölt, a tejszínt, a tojássárgáját és az apróra metélt zöldfűszereket elkeverjük és a forrásban lévő, de már elkészült leveshez öntjük és jól átkeverjük. A lángot eloltjuk.
Frissiben tálaljuk ezt az üdítő, pikáns levest.