Házi pillecukor (marshmellow) (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: frsz receptverseny
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Édességek 
Cimkék: Édességek, Kártyaparti , Teaparti, Buli, Hétvégi ebéd, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Édes, Gyümölcsök, Gabonafélék, FRSZ receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg málna 35 1.2 0.3 5.4 4.7 0
1 evőkanál porcukor 400 0 0 100 0 0
1 evőkanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
igény szerint ételszinezék 0 ? ? ? ? ?
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
8 gramm zselatin 0 85 0.1 0 0 0
1 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Egy kb. 16 x 16 cm-es műanyag doboz aljába folpackot teszek, vékonyan megolajozom.
A robotgép habverőtáljába teszem a zselatint és ráöntöm a 3 evőkanál vizet, elkeverem egy villával. A zöldhöz teszek bele pár csepp ételfestéket és 1/2 kávéskanál mandula aromát.
Kis lábosba teszem a mézet, a fél deci vizet, a csipet sót és a cukrot, felforralom és takarék lángon hagyom forrni még 3 percig, közben kevergetem.
A forró szirupot vékony sugárban elkezdem önteni a zselatinra, közben a mixer a legalacsonyabb fokozaton megy. Amikor az összes szirup benne van, még keverem tovább 4-5 percig , aztán a maximumra teszem a habverőt és így habosítom még 4-5 percig.
A térfogata megnő, kivilágosodik és nyúlóssá válik.
Szilikon lapáttal az edénybe kotrom, tetejét olajos kanálháttal simára egyengetem és beteszem a hűtőbe. 2-3 óra alatt teljesen megköt.
Kiveszem és vékonyan olajozott tálcára borítom, lehúzom a folpackot róla. Konyhai ollóval csíkokra, majd kis kockákra vágom és meghempergetem a keményítős porcukorban. Lesöpröm a felesleget róla és dobozba teszem.
A rózsaszínhez a málnát egy evőkanál vízzel felteszem főni, párat kavarok rajta, majd szűrőn áttöröm. A sűrű málnaléből használok 50 ml-t a sziruphoz és ebből teszek 3 evőkanálnyit a zselatinra is. Tökéletes málnaíz és babarózsaszín pillecukor a végeredmény, mindenféle műanyag nélkül. Ki fogom próbálni szederlével is, illetve 10 ml-t citromlére cserélek a sziruphoz.
Nassolni vagy fondant-hoz is szuper!