Gabi meggyespitéje (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: frsz receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék, FRSZ receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
1 evőkanál mandula 610 27.6 52.2 6.8 9.8 0
ízlés szerint fahéj 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 kg meggy 56 0.8 0.5 11 1 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1-2 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
60 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
40 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
20 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kis kockára vágott vajat, a lisztet, a sót és a porcukrot gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk. A tojássárgáját és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Fóliába tekerve, hűtőben, pihentessük egy órát. Vágjuk a tésztát ketté és nyújtsuk vékony lapokra, az egyikkel béleljünk ki egy, megfelelő méretű tepsit. Szórjuk meg az őrölt mandula és zsemlemorzsa keverékkel, majd a kimagozott meggyel. Hintsünk a tetejére fahéjjal elkevert cukrot és borítsuk be a tészta másik felével. Kenjük le felvert tojással, szurkáljuk meg néhány helyen, majd szórjuk meg a mandulalapocskákkal. 180 fokra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt süssük aranybarnára.
Kihűlés után, kockára vágva, tálaljuk.