Mentás tökleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Csibészke
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Meleg nyári napokra, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Böjt, Főtt, Sós, Savanyú, Hideg, Zöldség, Tejtermékek, Reform konyha, Kímélő, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg tök 30 1.1 0.1 6.1 8.3 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
20 db mentalevél 0 0 0 0 0 0
4 dl zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál tökmagolaj 884 0 99.8 0 0 0
1 evőkanál tökmag 616 33.9 51.5 3.6 0 0
3 dl kefír 52 3 2.7 3.8 0 0
1 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajban megpároljuk a finomra vágott hagymát. Rádobjuk a gyalult tököt, a mentaleveleket és a citromlével, sóval ízesített zöldségalaplével felöntve puhára főzzük. Botmixerrel áttörjük, közben hozzáadjuk a kefírt is. Jól behűtjük, majd néhány csepp tökmagolajjal, pirított tökmaggal és néhány mentalevéllel díszítve tálaljuk.